Bu adım, ters ozmos membran filtreleri üzerinde yuvalanmış olması muhtemel bakteri tabakasını temizlemek aracıyla uygulanacaktır. Öncesinde dezenfeksiyon ve organik arıtım olan ters ozmos sistemlerinde dahi bu adım uygulanarak, hem filtrelerin biyolojik olarak temizlenmesi sağlanır, hem de bir sonraki adım olan alkali kimyasal yıkama verimliliğini arttırır.
Sistemlerinizin kimyasal yıkanması sırasında, filtreleriniz üzerindeki bakteri tabakası yoğunluğu gözlenerek, bu aşamaya devam edilecek veya sonlandırılarak bir sonraki aşama olan alkali kimyasal yıkama adımına geçilecektir.
Bu aşamada, ters ozmos membran filtreleri üzerinde sudaki organik kirlilik ve tortular nedeniyle oluşan çamur tabakası temizlenecektir. Alkali Kimyasal yıkama işlemi esnasında, filtrelerden atılan organik kirlilik ve çamur miktarı sürekli gözlenerek ve ölçülerek bu işleme devam edilecek veya sonlandırılacaktır.
Bu aşamada ters ozmos membran filtreleri üzerinde, sudaki kireç ve türevleri nedeniyle oluşan scale tabakalarının kimyasal temizliği yapılacaktır. Asidik Kimyasal yıkama işlemi esnasında, filtrelerden atılan kireç miktarı sürekli ölçülerek bu işleme devam edilecek veya sonlandırılacaktır.
Membran KimyasalYıkama İşlemin de hangi testler uygulanır.
MEMBRAN AĞIRLIK ÖLÇÜMÜ: Membran, varsa kireçlenmenin derecesini belirlemek için teslim alındığı haliyle tartılır.
KABARCIK TESTİ: Membranın mekanik bütünlüğünü belirlemek için bir kabarcık testi yapılır. Membran tamamen suya batırılmışken, permeat tüpüne 3-5 psi hava basıncı verilir. Daha sonra eleman, membranda mekanik hasar olduğunu gösterecek kaçan hava kabarcıkları açısından izlenir.
GÖRSEL MUAYENE: Nakliye konteynerinin nakliye sırasında oluşan hasar açısından incelenmesi. Fiberglas kabuk, ATD'ler ve tuzlu su contası dahil olmak üzere elemanın dış yapısının, çalışma ve/veya nakliye sırasında oluşan hasar açısından incelenmesi. ATD'lerin çıkarılmasından önce ve sonra elemanın besleme ve konsantre uçlarının incelenmesi. Her bir membran tabakasının kanallaşma, kirlenme, keselenme, delaminasyon ve/veya üretici kusurları açısından incelenmesi. Membran geçirgenlik ara parçasının (Tricot) incelenmesi.
KİMYASAL ÇÖZÜNÜRLÜK TESTİ: Membran yüzeyinden toplanan numuneler, konsantre asit ve kostik çözeltilerdeki çözünürlük açısından test edilir. Organikler uçucu hale getirildikten sonra kirletici maddenin inorganik kısmı olan LOI kalıntısı da konsantre asit ve kostik çözeltilerde çözünürlük açısından test edilir. Farklı kimyasallar içindeki çözünürlüğüne veya dağılabilirliğine ve çözeltinin ortaya çıkan rengine bağlı olarak kirletici maddenin doğası hakkında bilgi toplanabilir. Asit varlığında köpürme genellikle kalsiyum karbonat gibi karbonat tuzlarının varlığını gösterir.
DÜZ LEVHA HÜCRE TESTİ: Membranın performansını belirlemek için hücre testi yapılır. Membran numuneleri elemandan toplanır ve üretici tarafından belirtilen test koşulları kullanılarak test edilir. Tuz reddi ve akı ölçümleri daha sonra üreticinin spesifikasyonlarıyla ve mümkün olduğunda ıslak test verileriyle karşılaştırılır.
BOYA TESTİ.:Bu testte, membran tabakasının besleme tarafına basınç altında bir Rodamin boya çözeltisi uygulanır. Membran hasar görürse boya rengi membranın nüfuz eden tarafına nüfuz edecektir. Boya penetrasyon modeli, membran hasarının doğasının kimyasal mı yoksa mekanik mi olduğunu belirlemek için kullanılabilir.
FUJİMARA TESTİ: Bu test, membran yüzeyinin Klor veya Brom gibi bir halojen tarafından oksitlenip oksitlenmediğini belirlemek için yapılır. Boya testini geçemeyen veya mikroyapısal hasarın diğer belirtilerini gösteren bir membran üzerinde Fujiwara testinin gerçekleştirilmesi standart prosedürdür.
KİRLETİCİ YÜZEY YOĞUNLUĞU: Tıkayıcı madde yüzey yoğunluğu, kirletici madde kütlesinin toplandığı yüzey alanına oranı hesaplanarak membran yüzeyindeki kirlenme ve/veya ölçeklenmenin boyutunu ölçmek için kullanılır. Hesaplama, toplama sırasında kirletici madde üzerinde ve tekrar 105°C'de dehidrasyondan sonra gerçekleştirilir.
ATEŞLEMEDE KAYIP: Tıkayıcı maddenin organik/inorganik içeriğini belirlemek için Ateşleme Kaybı (LOI) testi yapılır. Daha sonra nem, organik ve inorganik maddelerin yüzdeleri kütle kaybına göre hesaplanır.
HUMİK VE FULFİK ASİT TESTİ: Bu test, membran kirleticisindeki hümik ve fulvik asitlerin varlığını belirlemek için yapılır. Hümik ve fulvik asitler bitki maddesinin biyolojik olarak parçalanmasıyla üretilir ve suda mevcut olduklarında membranı kirletebilir. Membran kirletici, mevcut organik maddeleri çözmek için yüksek pH'lı bir çözeltiye eklenir ve çözünmeyen maddeleri çıkarmak için filtrelenir. Daha sonra filtratınpH'ı çözünmüş organiklerin çökeltilmesi için düşürülür. Çözünür ve çözünmeyen organikler renge göre tanımlanır.
ÇEKME TESTİ: Mukavemetlerini ve sünekliklerini belirlemek için içi boş fiber membranlar üzerinde çekme mukavemeti ve uzama testleri yapılır.
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) analizi, bir numunenin topografyasını ve morfolojisini belirlemek için kullanılır. SEM, optik mikroskoptan çok daha yüksek büyütme oranında çok ayrıntılı 3 boyutlu görüntüler gösterir.
HSA Su Arıtma İletişim Bilgileri:
HSA Su Arıtma olarak, suyunuzu güvenle temizlemek ve sağlıklı içme suyu sağlamak için her zaman yanınızdayız. İhtiyacınız olan en uygun çözümü bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Copyright 2024 Tüm Hakları Saklıdır | MersinAjans.Com.tr Yazılım Şirketi